Gratis verzending vanaf 40,-

Voor 16:00 besteld = vandaag verzonden

Niet goed? Geld terug! 30 Dagen bedenktijd

Verschil Padel en tennis en de regels van Padel?

Kas Deelman |

Verschil Padel en tennis

Padel wordt altijd gespeeld in dubbelteams waarbij tennis voornamelijk in enkelteams gespeeld wordt. Het padel veld is een kooi met glazen achterwanden en een hek aan de zijkanten. Een ander verschil is het verplichte onderhands opslaan bij padel, in tennis is dit een vrije keuze. Verder is een padelbal zachter dan een tennisbal waardoor de bal minder stuitert.

Alles over de regels van padel

Padel, wie kent het niet? De snelst groeiende sport van Nederland is enorm populair! Padel is gemakkelijk op te pakken, door iedereen! Echter wordt padel niet altijd door de recreationele gebruiker op de juiste manier gespeeld. Daarom hebben we in dit artikel alles uitgelegd over de regels en strategieën van padel.

Teams

Padel speel je altijd met 4 spelers. 2 in elk team. Soms wordt er door amateurs ook 1 tegen 1 gespeeld, dit komt echter alleen voor bij partijen die voor de hobby gespeeld worden.

Puntentelling padel

Het begint allemaal bij de puntentelling, hoe zit het nou echt? Padel hanteert dezelfde regels voor de puntentelling als tennis (0-15-30-40-game). Win je 6 games? Dan heb je een set. Is de stand 6-6 in games? Dan volgt er een tiebreak tot de 7 punten. Amateurs spelen bij 40-40 deuce, dit wordt bij de professionals niet gedaan, zij spelen direct voor de game. Win je 2 sets? Dan win je de wedstrijd! Naast het scoren van punten zijn er nog meer redenen waarom er een punt gewonnen kan worden. Je verliest het punt als:

 

  • Een speler of het racket het net raakt.
  • Je de bal terugspeelt voordat de bal over het net is geweest.
  • Een speler een bal twee keer aanraakt.
  • Een speler zijn racket naar de bal gooit (niet meer vast heeft).
  • Als je een teamgenoot raakt bij het slaan.
  • Twee spelers van hetzelfde team de bal raken.

Onderhandse service padel

De service van padel is één van de grotere verschillen ten opzichte van tennis.

Bij padel speel je namelijk onderhands. Je mag de bal maximaal ter hoogte van je buik slaan en de bal moet één keer stuiteren op de grond achter de servicelijn. Zorg ervoor dat je zelf achter ook achter de lijn staat, anders is de service niet geldig. Je slaat de bal schuin naar de tegenstander, zonder dat deze het net raakt. De bal moet een keer stuiteren, voordat de tegenstander de bal terugslaat. Na dit moment vervalt de regel van het stuiteren, je mag dus de bal direct terugslaan naar de tegenstander.

 

  • Je staat met twee voeten achter de servicelijn.
  • De bal moet ook verplicht een keer stuiteren achter de opslaglijn.
  • Raak de bal onder de hoogte van je buik, sla de bal dus onderhands.
  • De bal moet diagonaal over het veld vliegen en botsen in het opslagvak van de tegenstander (dus voor zijn opslaglijn).
  • Als de bal het net raakt, maar daarna goed valt in het opslagvak, dan mag je een tweede keer serveren.

Glazen wanden

De glazen wanden mogen gebruikt worden, maar hoe precies? Na de service kun je de wanden en het hekwerk boven het glas te gebruiken, zo vaak als je wilt. De bal mag tijdens het spel echter slechts één keer de grond raken, deze regel geldt altijd. Om de bal tegen het hekwerk of glazen wand te mogen spelen moet de bal dus eerst stuiteren. De achterste wand wordt vaak gebruikt om in een noodsituatie de bal terug te slaan.

Padel veld

Het veld van padel is altijd 20 meter lang en 10 meter breed. Dit wordt ook aangehouden bij de professionele wedstrijden. Het kan voorkomen dat er zand wordt gebruikt om een meer gecontroleerde en veilige speelervaring te creëren.

Buiten het veld

Bij padel mag de bal buiten het veld komen, zolang de bal één keer is gestuiterd op het veld. De speler dient dan zo snel mogelijk buiten de kooi te rennen, wat je eigenlijk alleen bij zeer gevorderde spelers ziet. De bal moet namelijk erg hard geslagen worden om buiten het veld te krijgen. Vervolgens zijn er twee uitgangen, halverwege het veld (bij het net).

Posities padel

Padel is een echte positie sport, op de juiste plek staan is essentieel. Bij padel start de persoon die serveert achter de lijn, terwijl zijn teamgenoot dichter bij het net staat. Na het serveren is het doel om zo snel mogelijk een aanvallende positie in te nemen. De serveerder rent dus zo snel mogelijk naar voren. Communicatie is erg belangrijk, zodat het team op hetzelfde moment aanvalt of verdedigt.

Padel spelregels samengevat

  • De bal mag slechts één keer de grond raken.
  • De bal mag voor en na de stuit gespeeld worden, bij de service moet de bal stuiten.
  • De bal moet één keer stuiteren voordat het tegen het glas- of hek komt.
  • Als de bal het hekwerk raakt voordat het over het net heen gaat, dan is er sprake van een fout.
  • Als de bal over het glas- of hekwerk wordt geslagen, dan telt dat als punt. Iemand van buiten de kooi mag de bal wel terugspelen.
  • Wissel bij elke oneven game van kant.
  • De bal mag jou en je medespeler niet raken, alleen het racket.

Veelgestelde vragen over de regels van padel

Q: Kun je ook 1 tegen 1 spelen?
A: Nee, het spel is bedoeld voor 2 tegen 2. Uiteraard kun je wel oefenen met minder spelers wanneer één van je vrienden afzegt.

 

Q: Wat heb je nodig voor padel?

A: Het belangrijkste is een goed racket, padel ballen en goede schoenen.

 

Q: Ben je verplicht padel schoenen te dragen?

A: Het dragen van binnenschoenen of reguliere schoenen wordt op een padelbaan afgeraden, aangezien je daar niet genoeg grip mee hebt. Daarnaast kan het gevaarlijk zijn vanwege mogelijke blessures. Het kan daarom handig zijn om padel schoenen aan te schaffen wanneer je regelmatig op de baan staat, echter is dit niet verplicht.

 

Q: Hoe lang duurt een padel wedstrijd?

A: Een padel wedstrijd duurt meestal 1 tot 1,5 uur. Dit kan uiteraard verschillen.

 

Q: Mag de bal het hek raken?

A: De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander vallen. De bal mag daarna de wand raken, zolang de bal maar gestuiterd is.

 

Q: Hoe sla je een ace?

A: Je slaat een ace wanneer de tegenstander niet in staat is om de bal terug te slaan.